Artykuł

Jabłka dobre dla zdrowia i urody Zdrowie

#jabłka dobre dla urody#jabłka dobre dla zdrowia#jabłka odchudzają#ocet jabłkowy#właściwości jabłek

Podobno zjedzenie jednego jabłka dziennie, oddala naszą drogę do lekarza. Ale co sprawia, że jabłka uchodzą za źródło zdrowia i urody?

Jabłko to owoc łatwo dostępny i przez większość z nas lubiany. Nie bez powodu właśnie jabłka są podawane już od najmłodszych lat. Jabłka dostarczają wysokiej jakości witamin i składników mineralnych. Posiadają wiele właściwości leczniczych. Dziennie powinniśmy zjadać jedno jabłko dla urody, drugie dla dobrego zdrowia.

Dlaczego warto jeść jabłka?

  • dostarczają cennej witaminy C- im kwaśniejsze jabłko, tym więcej witaminy zawiera
  • posiadają działanie odkwaszające organizm
  • regulują przemianę materii (rozluźniają masę kałową i prowokują skurcze jelit)
  • wysoka zawartość błonnika w jabłkach wpływa na regulację poziomu cukru we krwi
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe- chociażby z tego względu, iż skracają czas kontaktu nabłonka jelit z substancjami toksycznymi
  • wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby
  • wykazują działanie moczopędne
  • mogą wspomóc zmniejszenie obrzęków nóg
  • medycyna ludowa sugeruje od dawna, że systematyczne spożywanie kwaśnych jabłek zmniejsza reumatyczny ból stawów
  • ze względu na zawartość rozpuszczalnej frakcji błonnika umożliwiają namnażanie bakterii probiotycznych oddziałując na odporność organizmu i stan jelit
  • przetarte, ugotowane jabłka łagodzą biegunkę u dzieci, a u osób dorosłych zmniejszają niestrawność i wspomagają leczenie choroby wrzodowej
  • zawarta w jabłkach kwercetyna działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy, szczególnie u osób chorujących na cukrzycę
  • herbatka ze skórek jabłek ma właściwości dezynfekujące i łagodzi stany zapalne jamy ustnej

Ocet jabłkowy i jego właściwości

Dobroczynne działanie octu jabłkowego było znane już w dawnym Egipcie. Uważano niegdyś, że wspomaga on żywotność człowieka. Nadaje się zarówno do sałatek, jak i do dań mięsnych.

Właściwości octu jabłkowego:

  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych
  • przyspiesza trawienie
  • posiada dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu
  • dostarcza witaminy E neutralizującej wolne rodniki
  • ocet jak jabłka zawiera pektyny, które przyczyniają się do obniżenia cholesterolu we krwi i poprawy stanu naczyń krwionośnych
  • jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia
  • już łyżeczka octu wlana do szklanki wody i wypijana regularnie obniża gorączkę oraz spowalnia rozwój infekcji

Domowy ocet jabłkowy

Kilka jabłek umyj i pokrój na małe kawałki. Następnie przełóż do słoika. Zalej posłodzoną, przegotowaną wodą. Miksturę należy pozostawić w ciepłym miejscu do czasu sfermentowania (około 4 tygodnie). Od czasu do czasu mieszaninę zamieszaj drewnianą łyżką. Gotowy ocet przecedź i przelej do butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Komentarze