Artykuł

Awokado - owocowa bomba witaminowa Zdrowie

#dlaczego awokado jest zdrowe#dlaczego warto jeść awokado#przepisy z awokado#właściwości awokado
Rodzaj skóry:
#każdy rodzaj skóry

Autor

Natalia Szymańska
Natalia Szymańska

Pomarańcze, truskawki czy banany to owoce, które jemy najczęściej. Czas to zmienić i odkryć plusy innych owoców, na przykład awokado. Dowiedz się więcej o tej skarbnicy zdrowotności.

Dlaczego warto jeść awokado?

Mimo że awokado jest wysokokaloryczne (160kcal/100), jego spożywanie pomaga poprawić i utrzymać odpowiednią kondycję naszego organizmu. Dostarcza wielu potrzebnych składników odżywczych i ma swoje właściwości profilaktyczne w chorobach dietozależnych.

  1. Bogate jest w witaminy A, E, K, C i witaminy z grupy B, wśród których istotny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
  2. Zawiera 35% więcej potasu niż banany, który reguluje ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na układ nerwowy.
  3. Zawiera błonnik, który wspomaga sprawne działanie przewodu pokarmowego.
  4. Jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
  5. Zawiera luteinę, która chroni oczy przed wadami wzroku, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  6. Ma wysoką zawartość kwasu oleinowego, który pomaga m.in. w obniżeniu poziomu cholesterolu.
  7. Dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3, które w połączeniu z witaminą E wspomagają prewencję chorób układu krążenia oraz zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimer ’a.
  8. Wpływa na przyswajanie cennych składników z innych produktów. Jedząc awokado np. wraz z pomidorami 4 x więcej przyswoimy z nich likopenu, czyli związku który chroni m.in. przed rakiem.

Jak wybrać awokado?

Najlepsze jest awokado dojrzałe, czyli z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Po naciśnięciu jego wierzchu ma się lekko uginać. Awokado powinno mieć mazistą konsystencję i być podatne na rozgniecenia widelcem.

Można przyśpieszyć dojrzewanie awokado, poprzez owinięcie owocu papierem lub folią aluminiową i pozostawienie go na 2-3 dni.

Awokado w kuchni

Awokado ma wszechstronne zastosowanie. Idealne jest do kanapek, past, sałatek lub koktajlów. To podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pasty do chipsów z tortilli.

Domowe guacamole:

  • 1 duże awokado
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • ½ posiekanej czerwonej cebuli
  • garstka świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
  • 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek- opcjonalnie

Awokado należy skropić sokiem z limonki i rozgnieść z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z cebulą, pomidorem i pozostałymi przyprawami. Dla rozrzedzenia konsystencji można dodać oliwę z oliwek.

Zdrowa czekolada:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki kakao/karobu
  • 1 dojrzały banan
  • 3-5 daktyli (uprzednio namoczone kilka minut w ciepłej wodzie)
  • *orzechy laskowe

Odsączone daktyle, banana i awokado miksujemy w malakserze na gładką masę. Dodajemy kakao/karob. Taki krem możemy jeść jako deser bądź używać jako dodatek do kanapek, naleśników. *W przypadku dodania orzechów krem będzie miał posmak Nutelli.

 

Awokado podawane solo, ma neutralny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. W połączeniu z naszymi propozycjami smakuje wybornie. Na pewno się do niego przekonasz!

Komentarze